Doma je doma. Charita Česká republika vyzývá peticí k záchraně domácí zdravotní péče

Podepsat petici můžete v našich střediscích v Hlučíně a Ludgeřovicích

Charita Česká republika, největší poskytovatel domácí zdravotní péče v Česku, se na konci června neshodla se zdravotními pojišťovnami na financování této oblasti veřejného zdravotnictví pro příští rok. Navzdory předkládání hloubkových analýz, jimiž jsme dokládali, jak moc je celý segment podfinancovaný, nám zdravotní pojišťovny nenabídly podmínky, za kterých bychom dokázali zajistit fungování našich služeb. Pro záchranu domácí péče proto nyní předkládáme občanům petici Doma je doma s cílem přimět politiky zajistit její dostatečné a udržitelné financování.

Současný způsob, jímž zdravotní pojišťovny hradí provedené výkony, už několik let našim střediskům domácí zdravotní péče nepokrývá nezbytné náklady. Dostáváme se tím do vážných finančních a provozních problémů. Na tento problém Charita dlouhodobě upozorňuje jak Ministerstvo zdravotnictví, tak zdravotní pojišťovny. Nikdo jej však neřeší. „Poskytujeme potřebným vysoce odborné a kvalitní služby. Díky nám mohou nemocní a umírající zůstávat doma, se svými blízkými. Teď jsme ale po zhruba pěti letech dospěli do bodu, kdy už si dál nemůžeme dovolit doplácet za naši vlastní práci. Proto jsme se rozhodli, že se musíme začít bránit,“ uvádí k petici ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Předkládáme občanům petici za záchranu domácí zdravotní péče s jednoduchým sloganem DOMA JE DOMA. Jejím prostřednictvím chceme přimět politiky, aby se kritickým stavem domácí zdravotní péče začali vážně zabývat a aby zajistili její dostatečné a udržitelné fungování. „Trváme na tom, aby byl vytvořen takový systém úhrad, který stabilizuje situaci v domácí zdravotní péči a vytvoří podmínky pro její rozvoj. Rovněž chceme seznámit občany České republiky s alarmujícím stavem domácí zdravotní péče, v němž pracují vysoce kvalifikované sestry v náročných terénních podmínkách, avšak na jejich výplatu zdravotní pojišťovny vyčlenily nedůstojnou částku 18 tisíc hrubého měsíčně,“ dodává koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika Ludmila Kučerová, která za Charitu jednání s pojišťovnami vedla.

K petici vznikly speciální webové stránky na adrese charita.cz/domajedoma, kde je k dispozici jak text petice, tak formulář petičního archu ke stažení. Podepsat jej tak může každý, komu na osudu domácí zdravotní péče záleží. Předem děkujeme za podporu.

Copyright © 2018 Charita Hlučín - Všechna práva vyhrazena.

Vytvořil WebAp | Webové a grafické studio