Ježíškova vnoučata dělají radost seniorům

Unikátní projekt Českého rozhlasu plní přání i v Ludgeřovicích

 

Klienti Charitního domova sv. Mikuláše v Ludgeřovicích prožívají velmi těžký rok. Na jaře i na podzim museli být kvůli pandemie a zní vyplývajícího zákazu návštěv několik měsíců osamoceni bez možnosti vidět své blízké.  

Kontakt s blízkými je nenahraditelný. Díky projektu Českého rozhlasu „Ježíškova vnoučata“ ale ke klientům i tak dorazila radost. Radost z toho, že existuje lidé, kteří jsou připraveni jim pomoci i přesto, že je osobně neznají.  

Do projektu přihlásili naši klienti celkem šest přání a všechna byla bleskově zarezervována a některá již dokonce splněna. Klienti si tak budou moci vychutnat dobrou kávu z kvalitního automatického kávovaru. Venkovní procházku, která teď není možná, mohou nahradit chůzí na chodícím pásu. Jedna z klientek se také těší na potřebný kulmofén. Splnění dalších tří přání čeká na skončení pandemie. Je to výlet na poutní místo, přednášky na různá témata (např. cestování) a hudební vystoupení.  

Za všechny naše klienty děkujeme Českému rozhlasu za tento skvělý projekt a všem dárcům za jejich štědrost.  

 

O projektu Ježíškova vnoučata – převzato z www.jeziskovavnoucata.cz  

Ježíškova vnoučata jsou projektem Českého rozhlasu, který od roku 2020 patří pod křídla Nadačního fondu Českého rozhlasu. Čili je to velká novinka pro tento rok, která přinese výhody v podobě snadnějšího nákupu nákladných dárků, jako jsou kompenzační pomůcky a další dražší věci pro seniory. Máme velkou radost, že jsme došli k vytouženému cíli a naše společná práce bude jednodušší a efektivnější. 

Ježíškova vnoučata samotná vznikla tak trochu jako v naivním americkém filmu – v roce 2016 na dvorku jihlavského Českého rozhlasu, kde se tamní redaktorka Olga Štrejbarová, po návratu z natáčení v domově důchodců, rozhodla přinést do těchto zařízení více radosti a života. Doslova na koleni se pustila chvíli před Vánoci do práce a během prvního ročníku se za pomoci kamarádů, dobrovolníků a dárců podařilo splnit skrze facebookovou skupinu Ježíškova vnoučata zhruba šest stovek přání babiček a dědečků v domovech na Vysočině, Brně nebo Lysé nad Labem. Zkrátka napsala e-mail do domovů s nabídkou, že chce jejich klientům splnit přání a potřebuje pomoc v podobě seznamů "pro Ježíška". Sama nevěděla, jestli to dokáže. Věřila v dobrá srdce lidí. A povedlo se. První seznam přání vyvěšený na facebooku pocházel z třebíčského domova. Lidé si dvacítku přání rozebrali do dvou hodin. Další pak už do pěti minut. A pak...pak už volali po dalším seznamu přání k plnění. Bylo jasné, že Ježíškova vnoučata mají šanci na život. 

Aktivity si všiml Český rozhlas, který hledal alternativu za dosavadní podobný projekt pořádaný pro dětské domovy - Daruj hračku. Právě proto, že senioři byli do té doby opomíjenou skupinou a lidé evidentně měli zájem je o Vánocích potěšit, pustili se společně do spolupráce a vznikl celonárodní projekt, který hned ve svém druhém ročníku dokázal potěšit téměř dvacet tisíc seniorů. V dosud posledním ročníku, tedy o Vánocích 2019, už bylo zapojených téměř devět stovek domovů pro seniory, ústavů sociální péče a sociálních služeb z České republiky. Číslo, o kterém se na sklonku roku 2016 tehdy pětatřicetileté redaktorce ani nezdálo, přesto o něm snila. Od spolupráce s Českým rozhlasem, jeho profesionálním marketingem, zpravodajskou prací a miliony posluchačů si právě celonárodní pokrytí domovů, a co největší počet spokojených seniorů, slibovala. 

 

Dnes, při čtvrtém ročníku Ježíškových vnoučat, zůstávají pravidla a způsoby plnění přání seniorů stejná. Přesto je tento ročník něčím jiný. I nás, stejně jako další oblasti života, výrazně ovlivnil covid -19 a tak jsme přemýšleli, jak zachovat v domovech radost, kterou tam zájem veřejnosti v posledních letech přinesl. Rozhodli jsme se proto zaměřit se tento rok na přání a dárky, které umožní společné aktivity seniorů v domovech nebo je propojí s vnějším světem. Tak, aby i v době, kdy budou domovy opět uzavřené návštěvám, nebyli senioři zcela opuštění a bez možnosti vyžití, které jim naplní někdy tak dlouhé dny. Zkrátka aby "to tam žilo". A také bychom si přáli, aby se dostalo více pozornosti a úcty personálu, který se o ně stará.  

Všem, kteří se rozhodli darovat kus sebe, svého času a peněz pro radost těch, kterým rodina a zájem chybí, předem moc děkujeme. Do této chvíle se vám podařilo splnit více než padesát tisíc přání seniorů. Moc dobře víme, že za dobu existence Ježíškových vnoučat navíc vznikly stovky nových rodin a to je to, co nás těší úplně nejvíce. Děkujeme. Bez vás by to totiž nedávalo smysl. 

Copyright © 2018 Charita Hlučín - Všechna práva vyhrazena.

Vytvořil WebAp | Webové a grafické studio